Bierbrouwer Anheuser-Busch InBev (AB InBev) heeft een voorstel voor een hoger overnamebod voor SABMiller op tafel gelegd.
Dat maakte het bedrijf maandag bekend, nadat eerder al geruchten de ronde deden over een hoger bod op het moederbedrijf van Grolsch.
AB InBev is bereid zijn bod te verhogen tot 43,50 pond (58,78 euro) per aandeel. Daarmee wordt SABMiller gewaardeerd op omgerekend krap 95 miljard euro.
Aandeelhouders van SABMiller kunnen er eventueel voor kiezen zich in aandelen uit te laten betalen. Aan het nieuwe bod verbindt AB InBev de voorwaarde dat grootaandeelhouders Altria en BevCo voor deze optie kiezen. ’s Werelds grootste brouwer verwacht dat andere aandeelhouders ervoor zullen kiezen om zich uit te laten betalen in contanten.
Een eerder bod van AB InBev, van omgerekend 92 miljard euro, werd door de Zuid-Afrikaanse brouwer nog afgewezen. Vorige week deden al geruchten de ronde dat SABMiller pas zou willen praten bij een bod van 45 pond per aandeel, hetgeen neer zou komen op ruim 99 miljard euro.
AB InBev weet zich al wel gesteund door aandeelhouder Altria van SABMiller, dat een belang van 27 procent heeft in de moeder van Grolsch. Drie andere grootaandeelhouders menen dat SABMiller meer waard is dan de huidige bieding. Zij deden eerder het verzoek bij het bestuur om een hogere prijs te vragen.
Naar verluidt zou vooral de Colombiaanse familie Domingo, onder leiding van Alejandro Santo Domingo, de prijs verder op willen drijven richting de 45 pond per aandeel.
Volgens professor John Colley van Warwick Business School, wordt het inmiddels wel de vraag hoe veel AB Inbev nog opschiet met een overname. "AB Inbev wordt nu gedwongen veel van de synergievoordelen (die voortkomen uit de fusie, red. Z24) uit te betalen aan de aandeelhouders van SABMiller."
Als de overname tegen het laatste bod doorgaat, ziet Colley dat daar voornamelijk het management van AB Inbev van profiteert. "Het management verwacht dat het zal profiteren omdat het over de baas wordt van een groter bedrijf, wat meer geld macht en status betekent. De klanten profiteren waarschijnlijk niet van de fusie en ook voor de aandeelhouders (van AB Inbev, red.) zijn de vooruitzichten uiteindelijk behoorlijk risicovol."
Z24 / ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl